35 jaar geleden op 31 augustus 1974

was het afgelopen met de zeezenders Radio Veronica en Radio Noordzee Internationaal.

Veel mensen kunnen zich precies herinneren waar ze waren en wat ze deden toen John F. Kennedy werd vermoord. Anderen sluiten hun ogen en kunnen zich zo de beelden voor de geest halen van de eerste mens op de maan. Historische gebeurtenissen die we dankzij dvd, video, omroeparchief, enz. eindeloos opnieuw kunnen bekijken. Je ziet hetzelfde, maar toch…..het is anders. Veel Nederlanders die in 1974 twaalf jaar of ouder waren, kunnen zich 31 augustus goed herinneren hoe en waar ze afscheid namen van de laatste klanken van Radio Veronica om 18.00 uur en Radio Noordzee Internationaal om 20.00 uur vanaf de vrije Noordzee.

WAT HERINNER JIJ JE VAN DEZE DAG? Wij vernemen het graag van je.

spandoekveronica

Actualiteitenrubriek Exc3xa9n Vandaag staat maandag 31 augustus 2009 uitgebreid stil bij het stoppen van Radio Veronica als zender op zee. Hoe werd het laatste uur beleefd, waarmee dit stukje radio-geschiedenis werd afgesloten? Hoe wordt er in retrospectief gekeken naar de woorden van Rob Out, dat met het verdwijnen van Veronica ook ‘een beetje de democratie in Nederland’ zou gaan verdwijnen. Maandag is het precies 35 jaar geleden dat de zender na veertien jaar de knop moest omdraaien. Exc3xa9n vandaag kijkt op deze roemruchte periode terug met Auke Kok, die een boek over Veronica-als-zeezender schreef (Dit Was Veronica), met Dick Offringa, de luisteraar van het eerste uur en met Jelle Boonstra, die als 17-jarige het laatste uur meemaakte op zee, nog geen veertig meter van het zendschip verwijderd. Hij maakte toen ook diverse foto’s, die in het boek van Auke Kok zijn opgenomen, en die nu ook de enige blijken van het schip op het moment dat de zender uit de ether verdween. Er werd ook gefilmd in het Rockmuseum in Hoek van Holland waar sinds kort een Veronica-studio uit de jaren zestig is opgesteld.

Exc3xa9n Vandaag is te zien op Nederland 1 en begint om 18.10 uur.

Het einde van Radio Veronica met o.a. de beelden van een huilende zendertechnicus Hans van Velzen. Ze staan nog altijd in ons geheugen gegrift. Ook de muziek uit die tijd blijft het altijd goed doen.

Neem even de tijd om het filmpje te laden.

Een foto van de Nordeney het zendschip van Radio Veronica op volle zee, gemaakt door Dietmar Flacke. Veronica

Een foto van de MEBO 2 het zendschip van Radio Noordzee Internationaal, gemaakt door Rainer Knebel. RNI

Voor foto’s van de stranding van het zendschip van Radio Veronica op de kust van Scheveningen in 1973.
Klik hier
.

14 thoughts on “35 jaar geleden op 31 augustus 1974

 1. Leuk dat jullie ook aandacht aan dit onderwerp besteden. Ik was 13 en werkte in Amsterdam Slotervaart(ja daar!) in een bloemenstal en hoorde op een transistorradio(eigenlijk zoals het hoort)de laatste uren van Veronica. Volgens mij was de Top 1000 het echt laatste officixc3xable programma. De teleurstelling was groot dat Trio Hellenique met Zorba’s dance op nummer xc3xa9xc3xa9n stond.

  Ik was net als veel mensen boos dat Veronica moest stoppen, maar later werd dat minder. Juist door boeken over het fenomeen te lezen kreeg ik een andere kijk op de zaak. Het was een onderneming die ging voor de poen(en terecht), maar er werd meer van gemaakt dan het was en op het sentiment van de mensen gespeeld. Het is leuke historie die leuke herinneringen hebben opgeleverd. De film waar ik op mijn site http://www.vangellekom.nl over schreef laat dat alles nog eens fijntjes zien.

  Mooi log vrienden en natuurlijk denk ik morgen weer even terug aan zaterdag 31 augustus 1974 zes uur ’s avonds. Vooral ook omdat ik een hele aardige baas had.

 2. Beste mensen,
  Dit is niet alleen het verdwijnen van een piraat
  Meer de democratie die hier met man en muis vergaat

  Waar tienduizenden om gillen
  Wat miljoenen mensen willen
  Moest Van Doorn zonodig verknallen
  Zo schandalig alle pret vergallen

  Lang genoeg hebben we nu gejankt
  Kop op jongens! En vooral “bedankt”

  Met zijn allen nu dan naar de bodem van de zee
  Maar toch Veronica: “Hoezee, Hoezee, Hoezee!”
  xc2xa9 BZN

  Ja…. die piraat betekend heel wat voor ons in onze jonge jaren… Leuk dat jullie er aandacht aanschenken!
  En even OT, lieve Albert & Mara, ik blijf jullie zeker volgen, als jullie weer vertrekken naar dat heerlijke Spanje! Ik zou jullie niet willen missen…

 3. IK werkte indertijd op Schiphol en had maar weinig aandacht voor dit fenomeen. Achteraf wel natuurlijk, want dan ontdek je pas hoeveel die piratenzenders van belang waren voor de ontwikkeling op radiogebied in ons verzuilde landje. Ook hoeveel goede (en enkele mindere) talenten er uit die kweekvijver vandaan kwamen en naar andere zenders overstapten. Maar vergeet ook niet dat i.o.v. Bull Verwey, de baas van een van die stations, een aanslag werd uitgevoerd op de concurrentie. Men nam indertijd het piraat zijn wel erg serieus. Kortom, het waren roerige tijden. Maar mijn beste herinneringen aan Veronica en Noordzee bewaar ik toch aan de tijd dat ze tussen 1960-1966 voor een belangrijk deel het muziekbeeld van mijn jeugd bepaalden…..Daarna ben ik ze een beetje kwijtgeraakt….

 4. Ik was 18 jaar toen Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis op 31 augustus 1974 uit de lucht gingen. Sinds 1970 luisterde ik naar alle zeezenders en verzamelde alles wat er mee te maken had. Bandopnames, stickers, posters, t-shirts etc. De laatste dag herinner ik mij als een trieste dag. Mijn goede vriend Robbert van der Kruk kwam aan het eind van de middag binnen en op mijn slaapkamer luisterden we naar het laatste uur. Mijn vader, die er altijd op stond dat we gezamenlijk aten, respecteerde dit voor keertje. Andere avonden draaide hij regelmatig even de stoppen in de meterkast eruit als het te lang duurde voor al zijn zes zonen aan tafel verschenen. Ik schakelde de volgende dag gewoon over naar Radio Mi Amigo en Caroline die bleven uitzenden en voor mij ging het zeezendertijdperk gewoon verder met deze stations al vond ik het verdwijnen van Veronica en Noordzee natuurlijk heel triest. Op mijn website veel aandacht voor de zeezenders voor wie het leuk vindt!

 5. Ik moest nog 12 worden en begon met net te interesseren vor de popmuziek ik heb er dus wel wat van mee gekregen. Maar ik onderkende toen de betekenis nog niet zo. Het jaar daarna vertrokken we naar Engeland en had ik dus kunnen blijven luisteren naar de ‘piraten’. Gelukkig was Mi Amigo er nog en kon ik up to date blijven want de Engelsen liepen toen hopeloos achter.
  groetjes,
  Elmar

 6. Elmar,

  De waarheid is dat men in Engeland eigenlijk voorop liep als het ging om offshore radio, maar in 1967 trad de Marine Broadcasting Offences Act in werking, ook in augustus trouwens, wat radio vanaf zee tot illegaal maakte.
  Caroline, de Engelse zender van Ronan O’Reilly is door blijven gaan vanaf de MS Mi Amigo.

  Gelukkig hadden de Engelsen Radio Luxemburg nog en later kwam daar BBC radio 1 voor de jeugd.

 7. Ja ook als 12 jarige herinner het mij nog als de ‘dag van toen’….Gelukkig voor mij was er Mi Amigo vanaf Playa de Aro…Gerona..Espana…en dat vond ik nog veel exotischer eerlijk gezegd. Renxc3xa9’s antwoord op 21:50 heeft helemaal gelijk dat UK voorliep!
  Vaak heb ik nu nog muzikale discussies met mijn (Britse) echtgenoot als het gaat in welk jaar een bepaalde groep een hit had….en ervaring leert dat dat eerder in UK was dan in NL.

  ps: De foto volgt hoor…..

 8. Ik was 15 en weet het nog als de dag van gister. Zat samen met een vriendin aan de radio gekluistert dat laatste uur bij Veronica. Tranen met tuiten hebben we samen gehuild bij dit afscheid.

 9. Reportage van 1 vandaag heb ik bekeken vond ik enigszins tegenvallen. Te kort ook.
  Heb goede herinneringen aan die tijd. Heb zelf nog van die stickers gehad Veronica moet blijven.

  Groet,
  Harry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s