Diezelfde zon(nige)dag werden er in Margraten gesneuvelde Amerikanen herdacht

Vijf straaljagers van de vliegbasis Volkel vlogen afgelopen zondag 24 mei als eregroet boven de Amerikaanse begraafplaats in Margraten in Zuid-Limburg. Ieder jaar wordt er op de laatste zondag in mei (dit jaar een week eerder vanwege Pinksteren op de laatste zondag) op de enige Amerikaanse begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog de jaarlijkse Memorial Day gehouden.Op de begraafplaats liggen 8301 militairen. De grond is door de Nederlandse regering voor eeuwig ter beschikking gesteld.
Een indrukwekkend gezicht al deze witte kruizen. Margraten-IMG_4092

Margraten-IMG_4083
Met Pasen 2006 waren wij met onze MGF voor 4 dagen in Zuid-Limburg en maakten deze foto’s (behalve de laatste) op Eerste Paasdag, 16 april (goed te zien want de bomen hadden nog geen blad) op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Hier worden de Amerikaanse militairen herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld bij gevechten in het Duitse Ruhrgebied, de Belgische Ardennen en tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland.
De tekst op de gedenknaald in close-up. Margraten-IMG_4090
Zowel op Mara als op mij heeft het bezoek aan Margraten een grote indruk achter gelaten. Bij het zien van al die witte kruizen, keurig in het gelid, wordt je er stil van dat zovele jonge mannen voor onze vrijheid gestorven zijn.
Margraten-IMG_4080w

12 thoughts on “Diezelfde zon(nige)dag werden er in Margraten gesneuvelde Amerikanen herdacht

 1. heel indrukwekkend!
  Triest dat zoveel jonge mannen hun leven hebben moeten opofferen voor onze vrijheid.
  Maar ik ben ze wel heel erg dankbaar!
  groetjes,
  Elmar

 2. Ik kan het geloven dat het zo’n diepe indruk op jullie maakte… zelfs op deze knappe foto’s komt het nog indrukwekkend over, wat moet het dan wel in de werkelijkheid geweest zijn…
  Dankjewel om dit met ons te delen!

 3. Hier op ons dorp herdenken we elk jaar de bevrijding van Walcheren, maar vooral de vele mensen die het leven lieten tijdens de de bombardementen voor de inundatie.

  Ik wist voor ik hier woonde niet veel; van deze geschiedenis, maar nu des te meer. Er is zelfs een museum voor opgericht en die staat ook in ons dorp.
  Best de moeite waar om er eens te kijken als je toch in de buurt bent.

  http://www.polderhuiswestkapelle.nl/

 4. IK ben er zelf een paar maal geweest en bedenk me telkens weer dat dit ook jonge mannen waren die er op uit werden gestuurd om een missie in den vreemde uit te voeren met gevaar (verlies) van eigen leven. En de gevechten in Zuid-Nederland waren indertijd heel heftig. Blijft indrukwekkend als je bedenkt dat zoveel levens werden gegeven om ons vrijheid van meningsuiting te geven. Als zij dat toen niet hadden gedaan hadden we nu helemaal niet meer kunnen praten over de holocaust of andere zaken….

 5. Ook ik heb Margraten bezocht; hoort eigenlijk toch wel bij je opvoeding vind ik…of ben ik nu erg ouderwets? Enfin, het is een stuk belangrijke vaderlandse geschiedenis en het blijft indrukwekkend en heel mooi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s