De Aanslagen in Madrid

Woensdag 11 maart a.s. is het precies vijf jaar geleden dat de Aanslagen in Madrid plaatsvonden.
Aanslagen-Madrid001
De aanslagen in Madrid, in Spanje 11-M genoemd, werden op 11 maart 2004 gepleegd, drie dagen voor de Spaanse parlementsverkiezingen. Door de terreuracties kwamen 191 mensen om het leven en raakten 1841 gewond. Spanje was voor de radicale moslims een legitiem doelwit, omdat het militairen leverde voor de oorlog in Irak. Aanslagen-Madrid002
Dertien radicale moslims stapten in de ochtend van 11 maart 2004 in Alcalxc3¡ de Henares op vier treinen met bestemming Madrid. Alle dertien hadden ze een rugzak met daarin een bom bij zich. De dertien stapten voor de hoofdstad uit de trein en lieten daar hun rugzak achter. Met behulp van een mobiele telefoon veroorzaakten ze op afstand explosies. Tien bommen ontploften, twee andere bommen werden door de politie onschadelijk gemaakt. De aanslag op vier volle forenzentreinen was de bloedigste aanslag op een Westers doelwit sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Aanslagen-Madrid003

Madrid 11 maart 2004: de reconstructie chronologisch op een rij gezet (bron: NOS)

De aanslagen op vier treinen in Madrid op 11 maart 2004 volgen elkaar razendsnel op. In drie minuten tijd vallen bijna 200 doden en ruim 1800 gewonden. Een reconstructie van minuut tot minuut.
07.00 De vier treinen verlaten het station Alcala de Henares met tussenpozen van 15 minuten. Op dat station brengen de daders in iedere trein meerdere rugzakken met 10 kilogram explosieven aan boord. Ze worden met mobiele telefoons tot ontploffing gebracht.
07.39 De eerste bommen ontploffen in een trein die net is binnengelopen in het Atocha-station. De explosieven gaan af in het derde, vierde en zesde rijtuig, waarbij ruim 30 mensen worden gedood.
07.39 Vrijwel tegelijk exploderen vier bommen in de eerste, vierde en zesde wagon van een tweede trein, die zich nog 500 meter voor het station van Atocha bevindt. Zeker 60 mensen komen daarbij om. De trein was twee minuten vertraagd op het moment van de aanslag. Waarschijnlijk hadden de daders de bommen in de eerste twee treinen tegelijk op Atocha willen laten ontploffen, om maximale schade aan te richten.
07.41 Twee bommen gaan af in de vierde en vijfde wagon van de derde trein op het moment dat die het station El Pozo passeert. Die explosies eisen meer dan 70 levens.
07.42 Een laatste rugzak vol explosieven ontploft in het vierde rijtuig van de vierde trein, op het moment dat die het station van Santa Eugenia passeert. Er komen bijna 20 mensen om.
08.00 de eerste rampenteams verschijnen op de plaatsen van de aanslagen.
08.38 Er wordt een noodhospitaal neergezet bij het Atocha-station, de ziekenhuizen van Madrid vangen honderden zwaargewonden op. Het Spaanse Rode Kruis doet een dringende oproep aan bloeddonoren.
08.48 De Partito Polular last alle activiteiten voor de verkiezingscampagne van de regeringspartij af. Tien minuten later doet de socialistische PSOE hetzelfde.
09.02 Premier Aznar zegt al zijn afspraken af en laat zich op de hoogte stellen van de situatie.
09.27 Alle treinen die onderweg waren naar Madrid zijn gestopt uit angst voor nieuwe explosies.
10.36 het kabinet houdt een crisisvergadering. Drie uur later verzekert minister Antebes (Binnenlandse Zaken) de pers dat vrijwel zeker de ETA achter het geweld zit.
20.26 Acebes maakt bekend dat de politie vlakbij het station in Acala de Henares een bestelbusje heeft gevonden met ontstekingsmechanismen en een tape met Arabische teksten. Hij acht betrokkenheid van de ETA echter niet uitgesloten.
21.13 De in Londen verschijnende Arabische krant al-Quds al-Arabi publiceert een mededeling waarin al-Qaeda de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Madrid opeist.

9 thoughts on “De Aanslagen in Madrid

 1. Ja joh godsdienst fanatisme van welk geloof dan ook kan rare dingen doen. Dat zijn toch mensen die niet te volgen zijn. Tien bommen ontploften en twee werden onschadelijk gemaakt. Dan vraag ik me af wat er met de dertiende gebeurde.

 2. Er kan niet genoeg over gepraat en herdacht worden, want dergelijke aanslagen zijn gewoonweg ONmenselijk. En ik begrijp ook niet waarom het gebeurt. De man/vrouw in de straat is toch niet verantwoordelijk voor hen hen aangedane, vermeende onrecht???

  Hij rende weg, maar ontkwam niet,
  en werd getroffen, en stierf, achttien jaar oud.
  Een strijdbaar opschrift roept van alles,
  maar uit het bruin gexc3xabmaljeerd portret
  kijkt een bedrukt en stil gezicht.
  Een kind nog. Dag lieve jongen.

  Gij, die Koning zijt, dit en dat, wat niet al, ja ja, kom er eens om,
  Gij weet waarom het is, ik niet.
  Dat Koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?
  xc2xa9 Gerard Reve

 3. Vreselijk dat soort dingen vergeet je ook niet he en vaak weet je ook nog waar je was toen je het hoorde. Als dat soort extremisten weer bezig is geweest vraag je je af wat er allemaal van terecht moet komen.

 4. Het geeft eens te meer aan dat lafheid goed samen kan gaan met terrorisme. Een zelfmoordterrorist ontneemt ook zichzelf een leven, hoe verderfelijk dat ook moge zijn. Een bom plaatsen en zelf uitstappen is pure moord en ik vind dan ook dat dit soort lui levenslange zeer pijnlijke lijfstraffen moeten ondergaan. Waarbij het eind komt als er niets meer kan worden verwijderd of beschadigd omdat het moordenaarslijf verder geen plekken meer kent……schorem is het! Laf schorem ook nog. Die beelden staan me in het geheugen gegrift….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s