Boek treinramp Harmelen in 1962

is geschreven door Hans Fictoor

Harmelen01

Zijn vader, Pieter Fictoor, was machinist bij de spoorwegen en is op 8 januari 1962 bij de treinramp in Harmelen om het leven gekomen. Bij deze ramp zijn 93 mensen omgekomen en bovendien vielen er 54 gewonden.
Jaarlijks ziet hij op tv herdenkingen van rampen zoals Bijlmer, Faro, Hercules, Enschede, Volendam, Schiphol etc. Over de treinramp hoor je zelden of nooit iets en daarom is deze ramp bij velen onbekend. Er staat een xe2x80x98landelijk monument spoorwegongevallenxe2x80x99 in Utrecht, echter zonder de namen van de slachtoffers.

Hij heeft in eigen beheer een boek geschreven en uitgegeven ter nagedachtenis aan zijn vader en met hem voor alle slachtoffers van deze ramp. Dit boek ziet hij als een monument voor alle slachtoffers, reden waarom alle namen van de omgekomen mensen als bijlage in het boek zijn opgenomen.

In het boek beschrijft hij de week, vanaf het ongeval t/m de begrafenis, zoals ze die als gezin hebben meegemaakt. Daar tussendoor geeft hij een beschrijving van zijn ouders en grootouders vanaf de oorlog, de loopbaan van zijn vader bij de spoorwegen en de gevolgen voor het gezin na de begrafenis. Het is een indrukwekkend boek geworden, voorzien van veel fotoxe2x80x99s en documenten.

Het boek heeft ISBN 9789088345197 en is rechtstreeks bij hem te bestellen via e-mail: h.fictoor@hetnet.nl. Het boek telt 122 paginaxe2x80x99s en is voorzien van vele fotoxe2x80x99s en documenten. De prijs van het boek is xe2x82xac 19,95 exclusief xe2x82xac 2,30 verzendkosten. Belangstelling, stuur hem je adres en maak het bedrag (xe2x82xac 22,25) over op postbankrekening 12.83.061 t.n.v. J. Fictoor te Purmerend. Zodra de betaling is ontvangen krijg je het boek toegezonden.

Zie ook het interview met Hans Fictoor met originele beelden van het treinongeluk. Klik hier.

De spoorwegramp Harmelen met een beschrijving van de toedracht is in dit document te vinden. Klik hier. Zeker de moeite waard om dit eens aandachtig na te lezen. Het wordt je dan duidelijk wat er die dag gebeurd is op het spoor.

12 thoughts on “Boek treinramp Harmelen in 1962

 1. Verrek je hebt gewoon gelijk, ik ken het dan als tekst in dit was het nieuws op mijn log, maar verder zie ik het eigenlijk nooit op televisie. Ik ga vanavond eens die sites bekijken die je me aanraadt.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Mooi dat hij er een boek over heeft geschreven want zo zal niemand het vergeten wat zijn vader en vele anderen hebben meegemaakt in 1962. Idioot dat dit eigenlijk niet herdacht wordt!

 3. Toch zie je dat steeds vaker, dat mensen een boek schrijven over wat hun leven drastisch veranderd heeft. Het werkt dus duidelijk ook als therapie. Alleen maar goed dat dit soort dingen boven water komen, er zullen altijd dingen instaan die destijds of nu, niet door de media verteld zijn om welke reden dan ook.
  Ik heb toevallig net het boek uit van een meisje dat haar verhaal verteld van haar ontvoering door M. Dutroux, heel indrukwekkend…

  Liefs Jackie
  xxx

 4. Nou hier snap ik helemaal niks van, zit ik hier gisteren te reageren, zie ik het nergens staan. Dus bij deze in de herkansing. Ik had nog nooit van die treinramp gehoord, dus dat bewijst wel dat het niet in de media komt. Super dat die man dat boek heeft gemaakt dus.

 5. Tsjonge dat is dus best wel heftig geweest. Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat voor de ene (soms mini)ramp jaarlijks een herdenking plaatsvindt, en voor veel grotere rampen niet. Het zijn waarschijnlijk toch de nabestaanden zelf die daartoe het initiatief nemen.

 6. @Pia; Heb ik ook eens bijna gehad. Komt omdat hier je emailadres verplicht ingevuld moet worden. Zijn we niet gewend, dus na plaatsen gaan we gelijk door naar het volgende weblog en zien dan niet dat ie de melding geeft dat je je emailadres in moet vullen. Als je het toch niet in wilt vullen, kun je net als ik een niet bestaand emailadres invullen, zolang er maar een @ teken instaat. Ik vul ook zomaar wat in. Niet dat m’n emailadres geheim is, want jullie hebben het allemaal inmiddels. Maar omdat ik niet van het woordje ‘verplicht’ houd.

 7. Deze ramp kan ik me nog heel goed herinneren. Dat was echt een ramp met ongekende gevolgen naar Nederlandse begrippen. Maar ook goed weggemoffeld lijkt het wel….

 8. Ja voor mij is 8 januari altijd een soort boze droom, als hospik van detachement amersfoort in Gouda uit de trtein gehaald en naar Harmelen gebracht met militaire vrachtwagens om te assisteren, heel veel wrange ervaring en leed gezien. toch nog steeds trots iets te hebben kunnen doen voorsommige slachtoffers. als relikwi heb ik een dankbetuiging van het hoofd geneeskundige dienst.

 9. op 8 januari 1962 kregen de chirurg dijkstra en ik in het Ope Dei ziekenhuis in Woerden de 30 zwaarst gewonde slachtoffers te behandelen. ik kan me alleen herinneren dat we die dag als gekken hebben gewerkt om mensen te behandelen, maar van de details is niets meer over. wel denk ik er nog op gezette tijden aan, en vooral door die twee verschrikkelijke Belgische ongelukken. ondanks de rechterlijke uitspraak van jaren geleden is er in Belgie nog steeds geen automatische treinbeinvloeding. het Nederlandse systeem is intussen verouderd en wacht op de invoering van ERTMS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s