Hattem, een voormalige Hanzestad, aan de Gelderse IJssel

Hattem is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt ruim 11.000 inwoners. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen. Hattem kreeg zijn stadsrechten in 1299 van graaf Reinaldus de tweede, hertog van Gelre en was een Hanzestad en vestingstad.

Ik begin met een foto van de enige overgebleven stadspoort.

Hattem-IMG_1080

De Dijkpoort is een 14e eeuwse stadspoort in Hattem. In 1908 werd de poort gerestaureerd, waarbij de architect P.J.H. Cuypers weergang, kap- en hoektorentjes toevoegde. Dit naar voorbeeld van andere stadspoorten. Deze toevoegingen zijn herkenbaar aan een andere steensoort.

Hattem-IMG_1083 Het stadhuis van Hattem met op de volgende foto het nieuwe gedeelte en de stadspomp daar tegenover. Hattem-IMG_1085

Hattem-IMG_1081

Midden in het centrum van Hattem, een mooi plaatsje langs de IJssel, staat de Andreaskerk met daarvoor een groot terras waar je met mooi weer, en dat was het die dag, heerlijk kan vertoeven met een drankje. Hattem-IMG_1091 De zij- en achterkant van de kerk mag er ook wezen, daarom op de foto gezet. Hattem-IMG_1095a De Kerkstraat en links met uitzicht op het Kerkplein hebben Piet en ik geluncht bij Brasserie Restaurant ‘De Zwarte Truffel’. Allebei een uitsmijter ham-kaas met een ijsthee en tot slot een kopje koffie, alvorens we onze wandeling door Hattem voortzetten.

Hattem-IMG_1088 Dit is de voormalige Franse School in Hattem die zich wel in een mooi gebouw bevindt. Hattem-IMG_1090

Hattem-IMG_1087 Een mooie doorkijk of niet?

We lopen verder en zien dan deze pandjess die een lust voor het oog zijn. Geniet even mee. Hattem-IMG_1098

Tot slot krijg je van mij een foto van dit rustieke pleintje vlakbij de voormalige Franse School en niet in de laastste plaats wil ik mijn vriend Piet bedanken voor de prachtige stadswandeling die hij voor ons beiden georganiseerd heeft. Ik was zelf nog nooit in Hattem geweest. Ik raad je zeker aan om dit stadje eens te bezoeken. Ik ga het in ieder geval nog eens over doen met m’n meisje Mara. Hattem-IMG_1101

3 thoughts on “Hattem, een voormalige Hanzestad, aan de Gelderse IJssel

  1. Hattem, wie kent het niet….? Het is er wel fraai van panden en steegjes, maar ook erg rustig voor zo’n stedeling als ik ben. Zal met vrouwlief ook eens een tochtje inleggen die kant op…..Poort doet sterk denken aan die in Kampen….

  2. Wat een geweldige log! Die winkelstraat met aan de linkerkant het rode uithangbordje van de bakker, daar ben ik nog even binnen geweest voor een broodje en verder, ja de plekjes komen bekend voor!
    Helaas stond de mooie molen in de steigers, heb alleen vanuit de binnenplaats van het Anton Pieck museum een foto gemaakt waar je nog een wiek op ziet.
    Leuk deze log, geweldig dat jullie me er even op wezen. Kon ik nog even nagenieten. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s