De Besteleend, ken je 'm nog?

Af en toe ga ik met mijn vriend Piet op stap, zoals in juni van dit jaar naar Bronkhorst, en begin augustus hebben wij het stadje Hattem bezocht. In het centrum zagen wij deze schitterende besteleend staan. Als oldtimer liefhebber moest ik deze natuurlijk op de foto zetten. Mijn vriend Piet wacht altijd geduldig totdat ik klaar ben met foto’s maken. Het is niet zijn hobby, maar hij begrijpt wel dat fotograferen mijn lust en mijn leven is.
Besteleend-IMG_1103 De Citroxc3xabn 2CV AK400 is een bestelauto, met een onderstel dat veel lijkt op dat van een Citroxc3xabn 2CV. Ook de motor en het interieur van de AK’s komen veel overeen met die van een 2CV. De besteleend zoals deze in de volksmond genoemd wordt was vooral bedoeld als bedrijfswagen om goederen te vervoeren. De meeste AK’s zijn omgebouwd tot kleine camper. Deze gelukkig niet en daarom heeft ie een plaatsje verdiend op onze fotolog. De eigenaar, makelaar Jan-Willem Stam, hebben we een email gestuurd dat ‘zijn besteleend’ hier staat. We zijn benieuwd naar zijn, maar ook jouw reactie. besteleend-IMG_1104a

7 thoughts on “De Besteleend, ken je 'm nog?

  1. 1966. Ik heb net mijn rijbewijs gehaald en leerde rijden in een Kever en een Ford Taunus 12M. Stiefpapa liet me wel eens los op een van zijn Skoda Octavia’s, schoonpapa op exact zo’n bestel-eend van zijn werkgever. Wat een rare auto om mee te rijden. Parapluschakeling, een handrem die zowat onder je oksel eindigde en een vermogen van helemaal niets. Maar je had wel altijd het gevoel dat je vakantie vierde als je met zo’n eendje op stap was. Ik leerde er extra mee te rijden,te anticiperen (inhalen ondankbaar…) en de grote brug over het Amsterdam-Rijnkanaal met lading in de tweede versnelling. Het waren prima vervoermiddelen, maar roesten was ook een ware plaag. Daarom zijn er ook maar weinig van die ribbelbakken over gebleven…….

  2. Zonder meer is dit een prachtige Eend, die onwaarschijnlijk gerestaureerd is. Want helaas die Eendjes hadden xc3xa9xc3xa9n nadeel, ze gingen zo gauw roesten. Maar verder zijn het vervoermiddelen die naast de VW Kever en de Fiat 500 en de Mini voor altijd in het geschiedenisboekje gaan. Maar ook een auto die door bijna iedereen zal worden herkend. Helaas hebben we teveel van deze Eendjes op de schrootbult gegooid om ze in te ruilen voor een wat minder romantische Jappanner.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s