Belachelijk advies van het voedingscentrum

dat het verboden moet worden dat nieuwe snackbars zich in xe2x80x98arme wijkenxe2x80x99 of in de buurt van scholen vestigen naast de bestaande. Zou Vogelaar, je weet wel die ‘rode’ minister die gaat over de achterstandswijken en ontzettend veel subsidie krijgt van jouw belastingcenten, de regering adviseren het advies van het voedingscentrum over te nemen? Ze is er toe in staat.
up-date 13-08-2008: Minister Ab Klink heeft besloten dat het een onverstandig voorstel is en ziet er dus niets in.

Geef ons maar een lekker kroketje en dan liefst een Kwekkeboom.

Geschiedenis van de kroket
Het principe van de croquette is heel oud. Het was vroeger een manier om oude restjes lekker te maken. Eeuwen geleden al rolden huisvrouwen restjes voedsel door paneermeel, om ze vervolgens op te bakken. Een soort bitterbal dus. Hoe de Nederlandse rundvleeskroket precies is ontstaan, weet niemand. Er zijn veel verhalen over. Een daarvan gaat over banketbakker Kwekkeboom. Hij leefde aan het begin van de 20e eeuw in Amsterdam. In 1909 ging hij op vakantie naar Frankrijk. Daar ontdekte hij een gerecht: rolletjes van ragout met daaromheen een laagje paneermeel. Die vond hij zo lekker, dat hij ze is gaan namaken met rundvlees. Toen hij ze verkocht in zijn bakkerij werden deze rundvleeskroketten ontzettend populair in Amsterdam. Andere bakkers namen het idee van Kwekkeboom over en al snel was heel Nederland aan de kroket.

Is een kroket typisch Nederlands?
Nee. In Frankrijk eet men bijvoorbeeld kaas- en groentekroketjes. In Belgixc3xab is de garnalenkroket heel populair. Een kroket met vlees is wel typisch Nederlands.

Waarom zijn Nederlanders in het buitenland zo dol op kroketten?
Arno van Pinxteren, medewerker bij krokettenfabriek Coldfood, denkt dat het te maken heeft met de Nederlandse eettradities. "Nederlanders eten van jongs af aan al kroketten. Het wordt ze als het ware met de paplepel ingegoten. Op je verjaardag eet je kroketten, want het is feest! Je eet niet elke dag kroketten en bitterballen, dus na een tijdje breng je ze automatisch in verband met xc2xb4mooie, speciale en gezellige momenten`. Denk maar eens aan een verjaardagsfeestje; als de gastvrouw binnenkomt met de schaal hapjes voor bij de borrel, roept iedereen: ‘Ha, lekker bitterballen’. Zo verovert de kroket een warm plekje in je hart." Dan is er ook nog een hele simpele verklaring: in het buitenland kun je geen kroketten kopen en wat je niet kan krijgen, wil je heeeeel graag hebben!

Als je het goed vindt nemen wij nog een kroketje met mosterd met een knipoog naar het stripboek de avonturen van Kuifje: "Raket naar de maan".

geraadpleegde bronnen: het ANP, Coldfood & de Wereldomroep

leuk filmpje als je er iets bij wilt drinken.

8 thoughts on “Belachelijk advies van het voedingscentrum

 1. Het is toch aan jezelf om het te eten. Natuurlijk moeten sommige mensen er misschien eens wat minder eten, maar wat je gaat verbieden….. is spannend, leuk en lekker.. En mensen zijn echt niet te beroerd om daar eventueel kilomters voor te moeten rijden.

  Love As Always
  Di Mario

 2. Jullie namen zie ik bij Renxc3xa9 nogal eens…vandaar nu eens even een berichtje van mij uit Frankrijk.
  De Franse kaas en groente kroketjes ken ik eerlijk gezegd niet. Volgens mij mis ik ook niets….maar natuurlijk wel de Nederlandse kroketjes…dat blijft een gemis hoe ze dan ook worden klaargemaakt….

  Groetjes, Franca

 3. Minister Klink heeft het advies in de wind geslagen. Onzinnig plan! En terecht. Opvallend is wel dat wij met onze krokettencultuur best een beetje uniek zijn in Europa. Ik weet nog wel dat onze typische lunches, waar je in de meeste (bedrijfs)restaurants wel een kroketje kunt vinden, door buitenlandse relaties nogal eens terughoudend werden benaderd. Zo heb ik heel wat Tsjechische en Duitse relaties het eten van kroketten moeten aanleren. Eenmaal over de streep waren ze er vaak wel enthousiast over, maar sommige van die lui vonden het maar een rare gewoonte van die Hollanders. Netals het eten van hagelslag bij het ontbijt bijvoorbeeld……..

 4. Er zijn allerlei organisaties die in de slipstream van betutteling door dit kabinet meegaan. Vooral ook omdat die organisaties daarvoor subsidies krijgen.

  Al die nietszeggende organisaties van die nietszeggende mensen zien nu hun kans schoon. Het is precies zoals aan het begin van deze kabinetsperiode door menigeen werd voorspeld, dit is een spruitjes kabinet en de organisaties zoals stivoro en dat voedingscentrum doen daar driftig aan mee.

  Als iemand zich lekker kapot wil vreten moet hij of zij dat zelf weten, er is niemand die er last van heeft. Het zelfde geldt voor roken. Het vervelde is dat je daarmee andere schade toebrengt, maar een een fatsoenlijke roker is ook voor zijn omgeving geen bezwaar.

  Ik word er een beetje moe van van al dat gedoe van die pseudo belangerijke mannetjes en vrouwtjes in Den Haag die allemaal wel weten wat goed voor de mensch is. Bah!

  Zo dat moest ik even kwijt.

  De satxc3xa9kroket van Febo heeft echt mijn voorkeur, heerlijk om je tong te branden aan zo een warm geval

 5. Kijk dat snap ik nu even niet, zit er eindelijk een minister in Den Haag die met plannen komt en dan trappen jullie haar de grond in. Das toch te zot voor woorden. Kom dan eens zelf met een goed plan maar blijf Vogelaar niet afschieten. Natuurlijk het plan is een slecht plan okay, dat ben ik zo met jullie eens maar deze vrouw denkt tenminste na over dat Nederland te dik wordt. Trouwens ze wekt de indruk dat alleen arm Nederland dik wordt en welvarend Nederland blijft slank.
  Kijk en dat die Klink het niet aandurft om haar plan te steunen is nog al heel logisch, namelijk die man heeft door de invoering van het Rookverbod voor de Horeca de horeca ontzettend veel schade berokkend. En onder de horeca vallen ook de shoarma-zaken en frites-zaken etc.. De regering wil niet meer werkloze horecaexploitanten opgescheept zitten.
  Maar Nederland wordt te dik, das een realiteit daar moet iets aan gedaan worden als jullie het dan niet eens zijn met Vogelaar wat hadden jullie dan gedacht aan dat probleem te doen? Kom eens met voorstellen maar blijf iemand ook al doet ze het verkeerd niet afschieten, want jullie komen helemaal niet met plannen.

 6. Mijnheer Mik, er is geen probleem, mensen die zich doodvreten zijn hun eigen probleem. Als zij dat willen doen staan ze in hun volle recht. Dat is iets anders dan onfatsoenlijke rokers die niet-rokers doodroken met hun gedrag. Gelukkig zijn de meeste rokers wel fatsoenlijk. Maar helaas bederven die paar a-socialen het voor de goede en dan grijpt de regering in om niet rokers te beschermen. Maar de regering hoeft niet mensen te beschermen die zichzelf iets willen aan doen. Dat is het verschil.

  Kortom leven en laten leven zolang het een ander geen schade berokkend

 7. @Renxc3xa9 – Beste Renxc3xa9 je gaat wel heel simpel door de bocht als ik het zo mag zeggen. Als de rookgassen van verbrande sigaretten zo schadelijk is dat de regering zich genoodzaakt ziet in te grijpen, waarom sluit men dan de raffinaderij van de Shell in Pernis niet? Deze verouderde raffenaderij stoot meer vuil de lucht in dan alle rokers bij elkaar. Niet voor niets is het percentage kankerpatixc3xabnten in de Rijnmond het hoogst.

  En ik ben het met je eens, leven en laten leven. Dus het Rookverbod is ook volgens jou een onzinnig iets. De mensen worden in hun privacy aangetast en de cafxc3xa9houders hebben er schade van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s