Norderney, zendschip Radio Veronica

Als zeezenderfan realiseerde Albert zich vanmorgen, dat het deze week precies 35 jaar geleden is dat de "Norderney" op 3 april 1973 op het strand van Scheveningen strandde. Als hoogzwangere vrouw ben ik samen met hem op 5 april wezen kijken naar "ons" schip dat wij slechts kenden van plaatjes. De volgende twee eigen foto’s vond ik in ons fotoalbum. De kleuren een beetje vervaagd, maar misschien daarom wel zo nostalgisch om even terug te gaan in de tijd met deze gescande foto’s (negatieven al lang kwijt). Veronica01
Om je geheugen wat op te frissen en gebruik makend van deze jingle: "HERINNERT U ZICH DEZE NOG", het volgende:
In de nacht van 2 op 3 april 1973 raasde er over de Noordzee een storm die je wel een orkaan mag noemen. Om 20.54 uur liep bij het kuststation Scheveningen een bericht binnen van de "Norderney". De ankerketting was gebroken en het Veronica-schip maakte water en dreef stuurloos richting kust. Onmiddellijk werd de reddingsboot "Bernard van Leer" erop afgestuurd, maar wegens de hoge zeegang kon men slechts met veel pijn en moeite de bemanningsleden van de "Norderney" afhalen. Kort hiervoor zond zendertechnicus Ruud Doets een kort afscheid uit, en omstreeks 23.30 uur strandde het Veronica-schip op slechts tientallen meters van de Scheveningse haveningang. Wegens het bar slechte weer liep de "Bernard van Leer" pas ’s morgens de Scheveningse haven. Onder de bemanningsleden bevond zich ook Arend Langenberg, thans hoofd nieuwsdienst bij Sky radio. Veronica02

Zowel op de vorige als deze b&w foto (gevonden op het internet) is duidelijk te zien
dat de "Norderney" de havenpieren net gemist heeft. Veronica03
Op 18 april werd de "Norderney" vroeg in de morgen vlot getrokken.

De "Norderney" anno 2008
Sinds mei 2001, met een korte onderbreking in Monnickendam, ligt het schip al geruime tijd in de haven van Antwerpen. Wij waren daar vorig jaar zomer en maakten de volgende "trieste" foto’s Veronica04 van het eens zo beroemde radiozendschip van Veronica 192 en later Veronica 538. Veronica05
N.B. Het laatste nieuws: Scheveningen is in beeld om het zendschip van Radio Veronica een ligplaats te bieden.

8 thoughts on “Norderney, zendschip Radio Veronica

 1. “18 april. We kunnen het toch proberen?” Met 100.000 mensen tot dan toe de grootste demonstratie in Den Haag ooit.

  Albert en Mara, weer een raakvlak tussen ons, Veronica. IK weet nog precies wat ik deed, met tranen in de ogen, hoorde ik Rob Out zeggen: “Met het verdwijnen van Veronica verdwijnt er een stukje democratie uit Nederland. Dat spijt mij voor Nederland”. Dat was op 31 augustus 1974, ik was zaterdag hulp in een bloemenstal aan de Amsterdamse Derkinderenstraat. Trio Helenique stond die dag op nummer 1 in de top duizend allertijden.

 2. IK herinner me dit uiteraard ook nog wel. Volgens mij heeft die schuit ooit ook in Maastricht aan de Maaskade gelegen, voorbestemd om een discotheek te worden of zo, maar geen vergunning gekregen. Waren mooie tijden, puberen met Tineke en Joost den Draaijer. Ook kapot gemaakt door het starre Gristelijke kabinet uit die dagen, want piraten waren zondig natuurlijk, net als hun muziek….Mooie foto’s!!

 3. Ik kan me uit die tijd natuurlijk weinig herinneren, maar ook ik ben opgegroeid met Radio Veronica!Ik vindt dus jullie foto’s helemaal top!!
  Een hoop programma’s uit die tijd ken ik nog wel, maar niet echt bewust. De tijd dat het schip dus door de storm strande was ik pas (bijna) 6 jaar.

  Liefs Jackie
  xxxx

 4. Hallo allemaal,

  Mijn naam is Michiel korthuis en ik kan mij de tijd van het schip Radio Veronica nog zeer goed herinneren al was ik toen nog een ventje van 11 jaar toen ie weg moest.
  Dit is omdat ik ermee ben opgegroeid van dichtbij.
  Mijn vader Hendrik Korthuis roepnaam Henk was stuurman bij Veronica en mijn oom Arie de ruiter was kaptein op de veronica.
  Ze waren er alle twee zowat van af het begin tot het einde bij.
  Ik herinner me nog goed dat mijn vader met het schip de Geranna eten en de banden naar de Veronica bracht.
  Dit gebeurde van de haven van Scheveningen.
  Dat deed ie dan een aantal dagen en dan was ie weer een aantal dagen op de Veronica zelf en dan weer wat dagen vrij dat ging zo bijna 14 jaar door.
  Soms gingen ik en mijn jongere broer Jeroen Korthuis en mijn moeder maddy Korthuis en soms ook mijn tante Molly de Ruiter de vrouw van Kaptein Arie de ruiter mee met de Geranna naar het veronica schip.
  Soms was de zee ruig en de andere keer als we mee gingen was de zee weer als een spiegel.
  Als we eenmaal op de Veronica zelf waren werden we erg verwend door de bemanning dat zijn dingen die me tot de dag van vandaag zijn bij gebleven.
  Kan wel zeggen dat ik er hele mooie herinneringen aan heb aan die tijd.
  Helaas is mijn vader Henk Korthuis en Arie de ruiter al heel wat jaren geleden overleden.
  Mijn vader is gecremeerd en een jaar later hebben we een boot gehuurd en hebben we zijn as uitgestrooid over zee.
  Dat was een zeer toepasselijk en zeer mooi iets zeker wat mijn vaders verleden aangaat omdat ie altijd op zee was voor de veronica.
  Mijn broer en ik zijn een aantal jaar geleden nog op een reunie geweest van radio Veronica in Hilversum in het hotel waar alles is begonnen.
  Daar waren nog wat mensen van vroeger maar ook van deze tijd die bij de Veronica werkte en nu werken aanwezig maar er waren er ook al heel veel overleden wat natuurlijk niet raar is want het is toch alweer een hele tijd geleden.
  Maar een was er nog steeds en dat was Bull Verwey die we toen ome Bull noemde.
  Mijn broer en ik vroegen hem of hij wist wie wij waren en dat wist hij natuurlijk niet meer maar toen we mijn vaders naam noemde wist hij het ineens allemaal weer en wist alles weer te vertellen over vroeger.
  Mijn Moeder en broer zijn een aantal maanden geleden nog naar hem toe geweest wat hij maar ook mijn moeder en mijn broer zeer leuk vonden.
  Mijn moeder vertelde me dat hij hele verhalen over vroeger aan het vertellen was.
  Volgens mij als ik het goed heb is ie al +- 98 0f 99 jaar kan ook ietsje jonger wezen maar niet veel.
  Was vanavond even op internet aan het kijken of ik wat kon vinden over de veronica over die tijd en natuurlijk was er veel te lezen en te bekijken.
  Maar ik vond niet echt veel over de bemanning zelf wel veel over de Dj’s wat natuurlijk ook logische is maar helaas niet veel over de mensen achter de schermen zoals mensen die geen dj’s waren die bijvoorbeeld het onderhoud deden of op het dek werkte of zoals over mijn vader de stuurman en de kaptein mijn oom Arie de Ruiter.
  Dat is eigenlijk wel jammer want ook die mensen waren belangrijk en hebben tenslotte meegewerkt om de Veronica zover te krijgen zoals ie uiteindelijk werd.
  Eigenlijk hoop ik dat hier ooit nog eens iets aan kan worden gedaan hier op internet.
  Ik heb hier thuis een grote foto in een lijst van de veronica toen ie was gestrand op het strand van Scheveningen die mijn moeder toen had gemaakt.
  En iedere dag kijk ik er wel even naar en dat brengt dan mooie herinneringen naar boven.
  Ik ben nu zelf 44 jaar maar ook al word ik 90 die tijd zal ik nooit maar dan ook nooit meer vergeten ook al was ik een klein ventje toen destijds.
  En door dit hier te schrijven hou ik de naam van mijn vader stuurman hendrik Korthuis (henk) en mijn oom kaptein Arie de Ruiter nog een beetje levend.

  Groetjes Michiel Korthuis

 5. nou beste mensen we hebben als V productions veel reacties gehad om het schip naar Nederland te krijgen nog twee plaatsen zijn nog actief en worden volgende week inbehandeling genomen helaas Scheveningen is afgevallen met erik de zwart dat worden zeker niets , we gaan eerst de boot in Antwerpen verbouwen en naar november komt er een groot persbericht hoe en wat er gaat gebeuren met de Norderney alle info op
  http://www.V-productions.org

 6. Zo jammer dat er zo gesold wordt met dit brok muziekcultuur.Als er al iets recht heeft op de status erfgoed,dan is het toch wel de Norderney.Ik herinner me nog goed dat ik op de l.t.s.zat hier in Tilburg,en als we dan opdrachten moesten maken,en de mogelijkheid was er,dan ging altijd de radio aan,en natuurlijk Veronica.Ik ben nu 54 jaar,en ik heb thuis nog n lp met jingles en muziek uit die mooie tijd.Ik kan daar dan ook lekker bij wegdromen.Het is nu 13 maart 2010,en we weten nog steeds niet wat er met t schip gaat gebeuren.Het ligy nog steeds in Antwerpen(heb t n paar jaar geleden nog bezocht en foto,s gemaakt)Ik zou zo graag zien dat het terugkwam in Nederland.Misschien kunnen we n ludieke actie voeren om geld in te zamelen,zodat we het schip kunnen terugkopen,en er n musuem van maken,we zijn in dit land toch zo goed met dergelijke acties.Ik weet niet of deze site nog regelmatig word bekeken?Ik hoop van wel want ik zit er echt mee,vindt t zo superjammer dat er maar n handjevol mensen is die er net zo over denken als ik,komop lui,de schouders eronder.

 7. Hallo lezer(es),
  Heb ook met gemengde gevoelens(en een traantje),toendertijd afgescheid genomen van de laatste seconde van het toenmalige Radio Veronica.Het schip heeft na wat omzwervingen door Nederland,ook Middelburg nog aangedaan en als discotheek aan de Loskade daar afgemeerd gelegen.Bezocht toendertijd regelmatig het schio en heb er nog wat consumptiemunten ,als soevenier aan overgehouden.Dat was nog eens een tijd,toen muziek nog muziek was,zoals de djays het momenteel,en tercht nog zeggen,op radio227.Luistermuziek,easylistening.
  Als ik mijn ogen dicht doe,hoor ik nog steeds het zaterdagmiddag gebeuren.De Nationale zaterdagmiddag gebeurtenis,de top40,met o.a. Lex Harding.
  Ben er ook voor,om het zendschip weer naar Nederland te halen,ipv dat deze in de Antwerpse haven ligt weg te roesten.Kom op ouwe knarren,laten wij wat op touw zetten,om dit zendschip weer ergens in Nederland te stallen!!!!!!!!!!!!!!!!1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s