Semana Santa in Mxc3¡laga

De Semana Santa is in Spaanstalige landen de gebruikte benaming voor de heilige week, de week voor Pasen, die begint op Palmzondag. De rooms-katholieke plechtigheden van deze week worden in deze landen vaak op grootse wijze gevierd. In het zuiden van Spanje, Andalusixc3xab, is deze viering vooral in Sevilla het meest uitbundig.
De boetelingen dragen een capirote (puntmuts), een hoofddeksel dat anonimiteit garandeert.

In deze week vinden er overal in Spanje grote feesten en processies plaats. Gedurende zeven dagen en nachten trekken kleurrijke en mysterieuze processies van broederschappen in boete door de (vele smalle) straten. Alles draait om de Maagd Maria en de lijdensweg van Christus.

Op woensdagavond waren wij in Mxc3¡laga waar we de volgende foto’s maakten van de "Procesion de la Paloma" of te wel de processie van de duif.

Paloma001

Paloma002
De processies in Mxc3¡laga onderscheiden zich door hun afwijkende paso’s, daar Trxc3xb3nos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden.
Paloma003

Paloma004

Paloma005

Paloma006

Paloma007

Eerst komt het beeld van Christus langs en daarna het beeld van de maagd Maria. Als dat voorbijkomt is het de bedoeling dat je een duif loslaat die door het altaar heenvliegt.

Dit jongetje staat klaar om zijn duif los te laten.
Paloma008

De maagd Maria komt er aan.
Paloma009

Paloma010
Ik gooi mijn duif op en hoop dat hij door het altaar wegvliegt, want dan weet ik zeker dat ik de zegen en de liefde van Maria dit jaar ontvang.
Paloma011
Het Maria beeld op de rug gezien.
Paloma012
Adios y hasta axc3xb1o proximo (Tot ziens en tot volgend jaar)

Lees ook even deze link over Semana Santa: De week van de puntmutsen.

3 thoughts on “Semana Santa in Mxc3¡laga

  1. Fraaie reportage – maar die uitmonstering is los van de kleur van de gewaden, ook wel een beetje verwant aan de Amerikaanse KKK……Ziet er niet plezierig uit. Vreemde associatie vermoedelijk vanuit mijn denken….Heel gezegende Pasen toegewenst!

  2. VOOR ALLE DUIDELIJKHEID:

    Het gebruik van deze puntmutsen stamt al uit de tijd van de Spaanse Inquisitie.
    De KKK in de VS heeft dit gebruik gewoon GESTOLEN.

    Voor de paso lopen de anonieme groepen boetelingen. Zij worden de ‘nazarenos’ genoemd en traditioneel en in beginsel dus wandelen zij barrevoets door de straten. Deze nazarenos vallen onmiddellijk op door hun puntmutsen, zoals die in de Verenigde Staten werden overgenomen door de racistische leden van de Kuk Klux Klan. De ‘capirotes’ of punthoeden zijn kappen over het hoofd die alleen de ogen vrijlaten, zodat de boetelingen anoniem kunnen blijven. Die kappen kwamen in gebruik tijdens de periode van de Spaanse Inquisitie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s