Spaanse parlementsverkiezingen

Vorige week zondag, 9 maart 2008, vonden de Spaanse parlementsverkiezingen plaats en afgelopen week waren de verkiezingsposters nog te zien op de borden in Fuengirola. De socialistische partij van premier Josxc3xa9 Luis Rodrxc3xadguez Zapatero heeft de parlementsverkiezingen in Spanje gewonnen. Sp.Verkiezingen-IMG_2732
Het was een nek-aan-nekrace tussen de socialistische partij PSOE van premier Zapatero
Sp.Verkiezingen-IMG_2733
en de Partido Popular (PP) van de conservatieve Rajoy. Met 75 procent van de kiesgerechtigden was de opkomst hoog.

De socialistische partij heeft 169 zetels gekregen, daarmee haalt de partij de absolute meerderheid in het 350 zetels tellende parlement niet. De Volkspartij van Mariano Rajoy heeft 154 zetels gewonnen. Zapatero heeft zijn kiezers bedankt voor zijn ‘ruime overwinning’.

De campagne tussen Zapatero en Rajoy was keihard. Regelmatig maakte de twee rivalen elkaar uit voor leugenaar.

Vrijdag 7 maart werd het voormalige raadslid van de socialistische partij in het Spaanse Baskenland, Isaxc3xadas Carrasco, vermoord. De politieke partijen hadden hun campagne voor de verkiezingen meteen opgeschort.

De Spaanse regering gaf de Baskische terreurbeweging ETA de schuld van de moord op de 42-jarige Carrasco. In de afgelopen veertig jaar werden door het ETA-geweld zeker 820 mensen gedood.

Vier jaar geleden, in 2004, werden een paar dagen voor de verkiezingen de aanslagen gepleegd in Madrid. Daarbij kwamen 191 mensen om het leven. De aanslagen waren gepleegd door radicale moslims die onder meer boos waren over de aanwezigheid van Spaanse militairen in Irak. Zapatero kwam toen aan de macht en trok de Spaanse troepen direct terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s