Hxc3xa8t bruggetje in Barthlehiem

Vorig jaar op zondag 3 juni maakte ik deze foto’s van het beroemde bruggetje in de tocht der tochten. Dat weekend deden we mee aan de Octagon Tour 2007 die zich afspeelde in het noorden van ons land.

Niet alleen van deze tourtocht, maar nog van vele andere tours met onze MG’s hebben wij nog mooie foto’s
"in stock" liggen die we de komende tijd zullen gaan plaatsen.
Barthlehiem01
Bartlehiem is een gehucht bij Oudkerk en Wijns in de gemeente Tietjerksteradeel, provincie Friesland, en het telt ongeveer 70 inwoners. Het dankt zijn naam aan een klooster dat er ooit heeft gestaan met de naam Bethlehem. Later verbasterd tot Barthlehiem.
Barthlehiem02
Bartlehiem is vooral bekend dankzij de Elfstedentocht, de tocht der tochten, waarbij schaatsers twee maal onder de Finkumerbrug door moeten bij de kruising van de Dokkumer Ee, de Finkumervaart en de Oudkerkervaart op weg naar Dokkum en weer terug naar Leeuwarden.
"Tienduizend toeschouwers, spandoeken, hoempaorkesten. Bartlehiem, tussen Dokkum en Leeuwarden, staat altijd garant voor een bruisend Elfstedenfeest. Het gehucht vormt een markant kruispunt op de Elfstedenroute. Het wereldberoemde bruggetje waaronder de schaatsers doorrijden is voor de schaatsliefhebber een bedevaartsoord. Zelfs hartje zomer komen buitenlandse toeristen speciaal voor het bruggetje over de Finkumervaart naar het dorp. De rijders van de Tocht der Tochten komen twee keer langs dit punt. Voor veel rijders is Bartlehiem een psychisch wak. Maar wie het kruispunt voor de tweede voorbij koerst, weet dat de finish nabij is en het felbegeerde Elfstedenkruisje binnen handbereik is gekomen."
Een citaat uit NRC handelsblad uit 1995

Neem ook eens een kijkje op onze blog over de Tegeltjesbrug.

7 thoughts on “Hxc3xa8t bruggetje in Barthlehiem

 1. Ja ik ken het bruggeltje alleen van de Elfstedentocht. Maar ook zo ziet hij er mooi uit hoor….. Jammer alleen dat we dit jaar weer geen strenge winter hebben gehad. Dus weer geen elfstedentocht!

  Beterschap met Albert!!!

 2. Gelukkig heb je geen lange en strenge winters meer, want dan was ik echt definitief verhuisd naar Colombia. Maar ik moet eerlijk zeggen als ik zo af en toe nog eens beelden op de teevee zie van het verleden toen de Elfstedentocht geschaatst werd dan krijg ik wel ontzettend veel respect voor de deelnemers aan deze tocht. Het is toch wel een tocht waarin ontzettend afgezien moet worden. Voor het overige Albert berust je even in je lot en heel veel beterschap.

 3. Tja, het plaatsje en dito bruggetje zijn mij uitsluitend bekend van de elfstedentochten die daar voorbij gaan. Heb nooit veel gehad met Friesland als provincie hoewel ik er meermalen ben geweest voor vaartochten, bezoeken aan Leeuwarden, Franeker, Harlingen en Heerenveen. Maar je schept wel een fraaier beeld dan me zo bij staat van het Fryske Loan….moet er toch maar weer eens gaan kijken. Heel veel sterkte voor Albert uiteraard. IK heb op mijn weblog vandaag even een plaatje of twee gezet waar hij wel van zal kunnen genieten…..misschien helpt het?

 4. @ Leo, heel veel mensen schijnen niets met Friesland te hebben. Maar, laten we wel zijn het is een provincie met nog hele mooie stukken ongerept natuur. En menige Randstedeling zou willen dat hij daar een leuk huisje had.

 5. citaat “Bartlehiem is vooral bekend dankzij de Elfstedentocht, de tocht der tochten, waarbij schaatsers twee maal onder de Finkumerbrug door moeten bij de kruising van de Dokkumer Ee, de Finkumervaart en de Oudkerkervaart op weg naar…

  Dit is helaas onzin. Alhoewel het bruggetje over de Finkumervaart ligt, heet het NIET de Finkumerbrug (die ligt nl. bij Finkum) en schaaters passeren dit bruggetje bij Bartlehiem sowieso maar 1 maal, nl. komend vanaf de Finkumervaart en dan linksaf richting Dokkum. Bij terugkeer uit Dokkum schaatst men richting Leeuwarden via de Oudkerkervaart, TEGENOVER het bruggetje. E.e.a. is uitgebeeld op foto 2, met de Finkumervaart op de voorgrond.

 6. @ Emiel: Met dank voor jouw correcte ‘zomerse’ toegift op dit winterse gebeuren.
  Als niet-Friezen, dat had je vast al begrepen, was dit een mooie rechtzetting.
  Nu maar hopen dat al die andere Hollanders dit zullen begrijpen.
  Saludos
  Albert y Mara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s