Die Ome Willem toch

Als Edwin Alexander Maria Rutten werd hij geboren op 11 januari 1943 te Groningen. Een week geleden vierde hij dus zijn 65e verjaardag. Nog vele jaren in goede gezondheid toegewenst Edwin/Ome Willem.

Toen onze kleinzoon in de kerstvakantie bij ons logeerde, bemerkten wij dat ook hij een grote fan is van de film van Ome Willem. Dat was zijn vader Raymond ook al in zijn jeugd.

Op 16 januari 1974 vond de eerste uitzending van het kinderprogramma “De film van Ome Willem” plaats. Met Edwin Rutten als Ome Willem achter de drums, een klein orkest en drie andere acteurs bestond het programma uit liedjes en kleine voorstellingen waarin zij voor kinderen zeer herkenbare onderwerpen de revue lieten passeren.
De kinderen in de zaal leefden intens mee met de avonturen van Ome Willem, Teun, Toon en August en joelden door elkaar heen. Als kinderen moesten plassen konden ze dat tijdens de uitzending gewoon vragen aan Ome Willem en stonden er plasgeitebreisters klaar om hen verder te begeleiden.
OmeWillem
Meer dan 200 keer gedurende 15 jaar (van 1974 tot 1990) is Edwin Rutten met zijn programma “De Film van Ome Willem” op televisie te zien geweest. Met hoofdgeitenbreier Harry Bannink maakte hij de liedjes voor het programma. Liedjes, die heel wat inmiddels volwassen geworden kinderen van toen nog bekend in de oren klinken, zoals “Deze Vuist op deze Vuist” en ‘Luister even wat ik vraag‘.

Legendarisch zijn de kreten ‘joepie de poepie‘, ‘rakkers‘ en ‘broodje poep‘. Behalve op televisie was het programma ook zo’n 120 keer per jaar in de theaters te zien. De herhalingen die vanaf 2001 tot en met heden worden uitgezonden zijn opnieuw met zeer groot enthousiasme door de kinderen en hun ouders ontvangen.

OmeWillem2
Wij citeren Edwin Rutten uit een interview”
“Vijftien jaar lang was ik Ome Willem in het theater en op televisie. En ik ben het nog steeds. Het programma is nog immens populair, getuige de reacties op de herhalingen van het tv-programma en mijn optreden tijdens het Parkpop Festival, waar bijna 200.000 vuistjes op elkaar gingen. Ik ontvang nu uitnodigingen van studenten of ik als Ome Willem wil komen. Ze waren vier jaar toen ze keken en nu gaan ze bij wijze van spreken minister-president worden. Wie toen de tribune onderpieste, tekent nu mijn declaraties af.
Vaak wordt me de vraag gesteld of het niet vervelend is om steeds herinnerd te worden aan Ome Willem. Nee, helemaal niet, ik vind het fantastisch. Het roert mij geweldig, als mensen me zeggen: “U was mijn held” of
“Dank voor mijn jeugd”.”

3 thoughts on “Die Ome Willem toch

 1. Wat een leuk bericht! Ik ben nog steeds een super fan. Gefeliciteerd ome Willem!!
  En ook onze oudste zoon is helemaal hoteldebotel van ome Willem xc3xa9n zijn drumstel!
  Tegenwoordig weer op televisie te bewonderen. En is hij niet op tv, dan wel op dvd!
  Leuk dat je dit geplaatst hebt!

  Liefs

 2. Ja, Ome Willem….wie is er niet groot mee geworden! Ik dus ook, hihi. Ik vondt het altijd helemaal geweldig als ie zong: broodje poep!!! In onze tijd was dat echt op het randje, nu hoor je kinderen hele andere dingen zingen…..Tijden veranderen, kinderen veranderen.

  Liefs Jac

 3. Edwin Rutten was ook een zeer verdienstelijk jazz-zanger in zijn jonge jaren…..voordat hij als Ome Willem furore maakte. Eigenlijk jammer dat we hem nu alleen zien als kinderheld en wat minder als zanger…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s