Sleep pardon-illegalen niet naar uitkeringsloket!

De mening van: Renxc3xa9 van Rijckevorsel in Elsevier

Waarom alle uitgeprocedeeerde asielzoekers automatisch een uitkering geven, als er zoveel werk is waarvoor nu duizenden Polen naar Nederland komen?

In april van dit jaar liet het ministerie van Justitie weten dat het generaal pardon voor ‘oude’ asielzoekers in totaal tussen de 500 en 800 miljoen euro ging kosten. VVD-Kamerlid Henk Kamp reageerde meteen door te zeggen dat dat nog maar het begin was, en dat het pardon uiteindelijk een veelvoud zou opslurpen.

Kamp had natuurlijk gelijk. Volgens berekeningen van de gemeente Den Haag gaan de gepardonneerde illegalen landelijk per jaar al zeker 270 miljoen euro aan uitkeringen kosten. Daar komen kosten voor huisvesting, inburgering en opvang bij: tot en met eind 2009 minstens 329 miljoen, zo heeft verantwoordelijk staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) becijferd.

Een kleine rekensom leert dat de kosten eind 2009 inderdaad al tot een dikke 1 miljard euro zullen zijn gestegen. En dat is nog buiten de uitgaven voor gezinshereniging en gezondheidszorg.

Syndroom
Maar waarom meteen een uitkering? Nederland haalt een groep uitgeprocedeerde asielzoekers binnen, die allemaal volgens de rechter geen aanspraak konden maken op verlengd verblijf, en geeft ze hup een uitkering xc3xa9n – met voorrang – woonruimte ten koste van starters die al jaren moeten wachten.

Ja, zo zegt de hulpverleningsindustrie, die zielige, uitgeprocedeerde maar toch toegelaten asielzoekers gaan gebukt ‘onder een meervoudige problematiek, soms zelfs gecombineerd met een post-traumatisch stress-syndroomxe2x80x99.

Intussen zitten werkgevers verlegen om ‘handen’ die eenvoudig werk kunnen verrichten. Daarvoor worden sloten Polen en andere Oost-Europeanen naar Nederland gehaald. Hetzelfde Den Haag trok eerder deze maand aan de bel, vanwege grote problemen met huisvesting van de Polen.

Prachtwijk
Asielzoekers met een uitkering wegstoppen in een gesubsidieerde ‘prachtwijk’ is natuurlijk het laatste wat Nederland moet doen. Geef ze voorrang op de arbeidsmarkt, in plaats van ze meteen naar het uitkeringsloket te slepen.

Er is werk te over, en behalve dat werk toch echt de beste manier is om te integreren in de samenleving, is het ook een goed middel om van de – al dan niet post-traumatische – stress af te komen.

En het scheelt ook nog gedoe met ‘die’ Polen, voor wie dan minder baantjes voor het oprapen liggen.

2 thoughts on “Sleep pardon-illegalen niet naar uitkeringsloket!

  1. De beslissing die is genomen om die uitgeproceerde asielzoekers alsnog in Nederland welkom te heten is vooral een politieke, zeker geen economische geweest. Het feit dat ze uitgeprocedeerd raakten had te maken met het feit dat ze hier naartoe kwamen om te kunnen genieten van het sociale paradijs dat Nederland toch is. De gevolgen waren ook al door de VVD-minister Verdonk uitgerekend. Reden om een streep te zetten door een generaal-pardon. En omdat de PvdA samen met de Gristen-Unie op de agenda had gezet dat wat er ook gebeurde, het beleid Verdonk niet werd voortgezet, werd even niet gekeken naar de cijfertjes. Met alle gevolgen van dien. Dure beslissingen dus. En wat die Polen betreft, die lui zijn hier al vele jaren aan het werk hoor. In de bollen, in de asperges. Nemen genoegen met een slaapplek in een caravan als het moet, drinken een neutje, gaan na lang werken weer terug naar huis en zijn een veel minder groot ‘probleem’ dan sommige andere groepen nieuwkomers. Al was het maar omdat hun geloof veel beter bij het onze aansluit. Maar dit terzijde….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s