Sinterklaas of de Kerstman?

Up-date 29-11-07 Zie onderaan dit bericht.

Tijdens deze vakantie vragen wij ons steeds het volgende af. xe2x80x9cWelk man is nu het populairst? Sinterklaas of de Kerstman? Zou het voor Nederlandse kinderen dan toch Sinterklaas zijn of wordt dit na het xe2x80x98niet-meer-geloven-in-die oude-manxe2x80x99 onder invloed van de ouders omgezet naar de Kerstman. We zijn best benieuwd hoe jij daarover denkt. Laat het ons eens weten als je wilt.

Toen we zaterdag 17 november j.l. naar het land van Sinterklaas vertrokken, was er op de luchthaven Schiphol totaal geen Sinterklaassfeer te zien. Integendeel! Sinds eind oktober hangen er overal kerstversieringen en met de volgende fotoxe2x80x99s willen we je graag mee laten genieten van dit oh zo vroege kerstfeest op onze nationale luchthaven.
Schiphol2007nov05
Ook dit jaar hangt het bekende verlichte vliegtuig weer in de vertrekhal. Schiphol2007nov04
Deze keer alleen gekeken in de "Jewelry & Watches-shop". Schiphol2007nov06
We vertrokken van gate D73 en daarom deze foto van mij als "Kerstvrouw" op weg naar de gate. Schiphol2007nov07
P.S. Door onze xe2x80x9cvluchtxe2x80x9d voor de kou naar het zuiden van Europa, weten we xc3xa9xc3xa9n ding zeker. Voor onze kleinzoon hoeven we geen Sinterklaas te spelen. Als die oude man teruggekeerd is in Spanje, gaan wij in de loop van de week terug naar Nederland. Dus wat krijgt Viggo van ons? Juist kerstkadootjes van de Kerstman. Weet je meteen hoe wij er over denken.

Ook toevallig. In het grootste landelijke ochtendblad lazen we vanmorgen het volgende artikel:
Sinterklaas moet uitgeroepen worden tot nationale feestdag.
Dat stelt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Negen op de tien Nederlanders noemen in een enquxc3xaate naar de tradities en rituelen van 2007 het sinterklaasfeest het belangrijkste volksfeest. xe2x80x9eSinterklaas moet de concurrentie aangaan met Kerstmis en Koninginnedag, maar er moet wel heel veel gebeuren wil de sint zijn eerste plek verliezenxe2x80x9d, zegt woordvoerster Ineke Stroucken. xe2x80x9eWe moeten ons nu bezinnen op de dagen die we bestempelen als nationale feestdagen. Denk aan Hemelvaart en Pasen. Die scoren lang zo hoog niet als het sinterklaasfeest.xe2x80x9d Uit het feestdagenonderzoek van prijs- en productvergelijker Vergelijk.nl blijkt dat zeven op de tien mensen dit jaar Sinterklaas vieren. Voor anderen betekent sinterklaasavond naast het uitpakken van cadeaus televisie kijken met een stukje speculaas of het spelen van een gezelschapsspelletje. Uit het onderzoek blijkt ook dat xc3xa9xc3xa9n vijfde van de Nederlanders zijn sinterklaas- of kerstcadeau omruilt, weggeeft of doorverkoopt.

2 thoughts on “Sinterklaas of de Kerstman?

  1. Ik vind dat Sinterklaas hoort bij kinderen en de Kerstmis meer een feest is voor volwassenen. Door de Amerikanisering van onze samenleving is de Kerstman meegelift, maar als figuur vind ik die dikke rendierenkweller niet zo interessant. In de landen om ons heen is men natuurlijk al sinds oktober bezig met het a.s. kerstfeest. Men kent die Sinterklaasfiguur ook niet, en dus is ook het toch internationale vliegvel Schiphol zo aangekleed als het is. Ik moet zeggen dat het me qua sfeer niet eens zoveel uitmaakt. Lichtjes, mooi aangeklede etalages, de droom van het mooie leven. Even geen gedonder door milieufreaks, natuurfanaten, godsdienstgekken, maar een wereld waarin we allemaal samen gaan voor de vrede. Dat soort sfeer……en dan op tweede Kerstdag, de start van de Top 2000 bij Radio 2. Het kan bijna niet leuker…….

  2. Ik (wij) gaan helemaal voor de kerst!!! Wij hebben nooit echt Sint gevierd, ondanks de drie jongens hier. Wel bij de ouders van Jorg, al jaren vaste prik! Vroeger gingen we altijd bowlen en daarna gourmetten, en daarna eenmaal weer thuis cadeaus uitpakken, later toen wij als eerste kinderen kregen ging het bowlen eraf, maar werd het echt een feest voor de kinderen.
    Als kind had ik al een hekel aan sinterklaas…ik vond het eng, en had weken van te voren last van stress! Ik vindt dan ook het stukje van Toon Hermans over sinterklaas helemaal te gek! Nare man…hihi.

    Liefs Jac
    xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s