Herman Brood 6 jaar Dood

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Herman Brood werd geboren op 5 november 1946 in Zwolle en begon op 17-jarige leeftijd met zijn muziekcarrixc3xa8re. Na een afgebroken studie aan de Arnhemse kunstacademie, hiervoor zat hij op de gemeente HBS te Zwolle die hij ook niet afmaakte, richtte hij The Moans op. De band deed veel optredens voor Amerikaanse militairen in West-Duitsland en Brood kreeg wel eens een pilletje toegeschoven om wakker te blijven. Zo begon zijn verslaving. In 1967 stapte hij over naar Cuby and the Blizzards. Toen de platenmaatschappij vernam dat hij drugs gebruikte, werd hij uit de band gezet. Er volgde een onduidelijke periode, waarin Brood regelmatig in de gevangenis belandde wegens inbraken en handel in drugs. In 1974 deed hij mee aan een Cuby and the Blizzards rexc3xbcnie voor het VARA-televisieprogramma Nederpopzien.

In 1976 vond een cruciale ontmoeting plaats. Herman Brood speelde mee in Cuby and the Blizzards, die voor korte tijd waren heropgericht, toen hij in cafxc3xa9 ’t Pleintje in Winschoten de naald van zijn injectiespuit in een prullenmand liet vallen. De eigenaar van het cafxc3xa9, Koos van Dijk geheten, kwam binnen toen Brood in de prullenmand op zoek was naar zijn naald. In plaats van Brood buiten de deur te zetten, keerde Van Dijk de prullenmand om en zocht ijverig mee. Vanaf dat moment trad Van Dijk op als Broods manager; hij zou dit blijven tot Broods dood in 2001.
Brood verliet Cuby and the Blizzards en begon zijn eigen formatie: Herman Brood & His Wild Romance.

In de jaren tachtig en negentig manifesteerde Brood zich vooral als beeldend artiest. Zijn tekeningen, zeefdrukken en action paintings vonden gretig aftrek bij een breed publiek. Brood werkte graag mee aan de opbouw van zijn imago als onverbeterlijke ‘zoon van alle moeders’ en schroomde niet via de roddelpers en tv-optredens van zijn privxc3xa9-leven een publieke zaak te maken. Hij genoot van alle aandacht en werd de bekendste harddrugsgebruiker in Nederland; de nationale knuffeljunk.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Door Broods onverminderd hoge drank- en drugsgebruik werd zijn fysieke conditie steeds zorgwekkender.
Dit resulteerde in zijn laatste xe2x80x9cheldendaadxe2x80x9d die plaats vond op 11 juli 2001 toen hij van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel sprong met in zijn binnenzak een briefje waarop stond: “maak er nog een groot feest van”.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Die Herman Brood toch.

3 thoughts on “Herman Brood 6 jaar Dood

  1. In mijn leven ben ik in Amsterdam Herman vaak tegengekomen in de stad. Eerst als ik uitging, stappen met vrienden. Ik maakte dan altijd een praatje met Herman.

    Later in mijn tijd als taxichauffeur kwam ik Herman weer vaak tegen. Hij kende mij nog uit mijn staptijd. We spraken elkaar vaak. Als ik op een standplaats stond en Herman zag mij dan kwam hij steevast een praatje maken. Als ik zag dat Herman het nodig had dan, bracht ik hem waar hij wilde in Amsterdam. Herman hoefde bij mij niet af te rekenen, want ik had respect voor de man en mocht hem graag.

    De schok was dan ook groot toen ik het nieuws hoorde. Ik sprak Herman nooit meer omdat ik niet meer in Amsterdam werkte en woonde. Herman was een icoon van in zijn tijd.

  2. ooit speelde hij hier in amersfoort bij de lange jan heel lang geleden.
    ging er met mijn earring maatje heen, en wat super was, we mochten die nacht/avond met hem en zijn band gaan stappen, een wereld avond die ik nooit meer zal vergeten.

    en brood ook niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s